Bijna zomervakantie betekent op veel scholen dat er flink opgeruimd wordt. En dat is nodig. Natuurlijk wordt er dagelijks schoongemaakt, maar in de loop van een schooljaar verzamelen zich toch vaak spullen op plekken waar je ze niet verwacht. Denk aan de softwarelicenties; ook de digitale spinnenwebben verdienen een bezem.
Ik denk maar even aan een lade in een willekeurige kast met keurige etiketjes wat erin zit: vouwblaadjes, scharen, plakstiften, linialen enz. Grote kans dat er wat in de verkeerde la terecht is gekomen. Mijn school heeft een enorme zolder. Het gebouw is uit 1952 en ik denk dat er sinds die tijd spullen verzameld zijn waarvan (oud)collega’s dachten: ‘Dat komt misschien nog wel eens van pas’. Denk aan schoolmeubilair, zelfbouw vogelnestkastjes, cd-roms, oude puzzels, metaaldetectoren, honderd kleerhangers, een skelet en nog veel meer bijzondere dingen. Er is geen beginnen aan, dus we laten het voorlopig maar even zo.
Softwarelicenties
Maar net als de klassen extra goed opruimen, is het ook aan te raden om aan het einde van het schooljaar even door je softwarelicenties te gaan. Gebruiken we al deze programma’s nog actief? Is het niet dubbelop omdat de methodesoftware hetzelfde biedt? Hebben we een verwerkersovereenkomst voor dit pakket afgesloten? Missen we bepaalde software? Klopt het aantal licenties met het aantal leerlingen dat we hebben?
Geld besparen
Soms lopen bepaalde licenties gewoon door zonder dat iemand er nog iets mee doet. Toch jammer van het geld. Daarom heb ik een Forms-formulier gemaakt voor mijn collega’s met alle licenties die er zijn en hen gevraagd om aan te geven of ze er nog gebruik van maken. Wordt het niet meer gebruikt of is het dubbelop, dan zeggen we de licentie op. En van een deel van het geld dat we besparen, kopen we leuke bordspellen of constructiemateriaal. Veel leerlingen zijn immers al genoeg online te vinden.
Jaarovergang digitaal
En dan komt nog de jaarovergang digitaal. Toch altijd weer meer werk dan ik verwacht. Het meeste loopt gelukkig via een koppeling tussen Parnassys en Basispoort. Is Parnassys up-to-date, dan volgt de rest meestal vanzelf. Maar er blijken toch altijd nog wat pakketten waar je handmatig wat mee moet doen. Welke groepen worden er gevormd, welke collega’s zijn eraan gekoppeld en hebben echt wel alle leerlingen een licentie nodig? Helaas hebben deze pakketten allemaal hun eigen beheeromgeving en die zijn niet allemaal even intuïtief. En iets wat je maar een of twee keer per jaar doet, moet je dan toch weer helemaal opnieuw uitvogelen.
Digitale spinnenwebben
Ten slotte ga ik even met de bezem door de Teams-omgeving, zodat alle actuele en belangrijke mappen snel en met zo min mogelijk klikken vindbaar zijn. Weg met alle digitale spinnenwebben, laat de vakantie maar beginnen!