Ondanks de hoge werkdruk maken veel docenten tóch regelmatig eigen materialen. Generatieve AI kan dat proces niet alleen versnellen, maar ook verbeteren en uitbreiden. Geef een richting aan en AI helpt met de invulling. Van een opzet voor een opdracht tot een alternatieve uitleg: je houdt de regie, maar wint tijd.
In het nieuwe IPON-magazine dat op 5 mei verscheen, vertelt Jan-Wolter Smit van LessonUp hoe je met AI het creatieve proces weer kunt omarmen. Gooi eens een oude les om en gebruik AI als kladblok. Laat het een inleiding herschrijven, stel vervolgvragen op basis van een tekst of genereer meerdere invalshoeken voor een discussie. Je hoeft de output niet klakkeloos over te nemen, maar AI zet je aan het denken. Het is een ideeëngenerator. Niets meer en niets minder.
Teksten vereenvoudigen
Een interessante toepassing is AI inzetten om teksten te vereenvoudigen. Stel, je hebt een vakinhoudelijke tekst die te moeilijk is voor een deel van je klas. Laat AI een eenvoudigere versie maken zonder de kern te verliezen. Of draai het om: laat AI een tekst complexer maken en bespreek met leerlingen wat er verandert. Dit soort toepassingen voegen waarde toe zonder dat AI je rol als docent overneemt.
Begin klein met AI
AI klinkt misschien overweldigend, maar je hoeft niet meteen je hele lespraktijk om te gooien. Begin klein. Vraag AI eens om een extra oefening bij een les die je al hebt. Laat het een uitleg herschrijven voor een leerling die moeite heeft met de stof. Of vergelijk een AI-gegenereerde opdracht met je eigen versie en kijk wat beter werkt. Kleine aanpassingen kunnen al veel inzicht geven in wat AI voor jou kan betekenen.
Meer weten over hoe je AI kunt inzetten om je eigen lesmateriaal te maken? Lees hier het artikel in het e-magazine dat 5 mei verscheen. In het magazine vind je nog veel meer inspirerende verhalen over AI in het onderwijs.