Na de komst van computers en digiboards op school, worden scholen nu geconfronteerd met AI. Een ingrijpende verandering die de manier van lesgeven definitief verandert. Wat moeten scholen en leerkrachten ermee?
Zoals alle leerlingen op hun eigen tempo groeien, zo verschillen scholen onderling in hun AI-ontwikkeling. Sommigen experimenteren al met AI-gestuurde tools, terwijl anderen nog worstelen met de ethische en praktische vragen. Bovendien voelt kunstmatige intelligentie voor veel leerkrachten en docenten nog abstract, waardoor zij minder zicht hebben op hoe zij AI kunnen inzetten.
Klein en praktisch
AI-organisatieadviseur Lizzy Prins adviseert scholen om vooral niet te groot te beginnen, maar juist klein en praktisch. “Kijk naar specifieke taken of problemen waar AI een oplossing kan bieden. Bijvoorbeeld het automatisch genereren van lesmateriaal of het personaliseren van de lesstof.”
Privacy als punt van zorg
Ondanks zulke voordelen, heeft het gebruik van AI in het onderwijs ook een keerzijde. Privacy is een punt van zorg: slimme systemen verzamelen gigantische hoeveelheden data over leerlingen. Hoe zorgen scholen ervoor dat die gegevens veilig blijven en niet in verkeerde handen vallen?
Die vraag komt onder andere naar voren bij het gebruik van ChatGPT. “Wat je erin stopt, krijg je er nooit meer uit”, waarschuwt AI-expert Prins. “Het is natuurlijk een prima tool, maar de standaardinstelling is dat jouw input wordt gebruikt om het model te trainen. En zelfs als je dat uitzet, worden je gegevens nog dertig dagen bewaard.”
Meer weten over AI in het onderwijs? Lees dan hier het artikel van Heleen van Roon in de nieuwste editie van IPON Magazine.